Marokkó csodái már csak egy karnyújtásnyira

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Marokkó csodái már csak egy karnyújtásnyira

Feltöltve: 2019-05-08

A Budapestről közvetlenül Marokkóba repülő fapados járatok elindulásának köszönhetően egyszerűbben, gyorsabban és sokkal olcsóbban csöppenhetünk bele az észak-afrikai ország ezeregy éjszaka meséit idéző világába. Ha kevés pénzből színes keleti kalandokra, afrikai izgalomra és egzotikumra vágyunk, Marokkó lesz a tökéletes hely!



Ebben megerősített minket Adel El Fakir, Marokkó Idegenforgalmi Hivatalának vezetője és Tromler Miklós, Magyarország marokkói nagykövete is, aki az ország fővárosában, Rabatban látja el nagyköveti teendőit.
A szakemberek válaszoltak utazással kapcsolatos kérdéseinkre, illetve hasznos tanácsokat is kaptunk. Azt is megtudtuk, hogy Marokkó nem csak érdekes, de az egyik legbiztonságosabb ország is a régióban.

Ugrásszerű növekedés rövid idő alatt a kiutazó magyarok számában

Az együttműködési szerződés 2017-es aláírását követően, amelyet a Marokkói Nemzeti Turisztikai Hivatal (MNTO - www.visitmorocco.com/en) kötött két fapados légitársasággal (Wizzair és Ryanair), jelentősen, mintegy 135 százalékkal nőtt a magyar turisták száma – mondja el Adel El Fakir, az MNTO vezetője.

A közvetlen járatok a korábbi 5 ezer főről (2016) 22 ezer főre (2018) emelték a Magyarországból Marokkóba utazó turisták számát, amely az egzotikus királyság sokszínűségének és változatosságának, de egyben rendkívüli biztonságának is köszönhető – tudjuk meg Tromler Miklós nagykövettől.
Azt gondolom – teszi hozzá -, hogy ezáltal az egyéni utasok száma is emelkedett, bár ez alapvetően desztináció függő. Például Marrakech elsősorban az egyéni utazók körében sikeres, míg Agadír inkább az utazási irodák által kínált csomagokban bukkan fel (körutak, extrém sport turizmus, golf turizmus).
Ennek oka, hogy Marrakech szélesebb körű lehetőségeket biztosít a történelem, a kultúra, a gasztronómia, az építészet vagy a szórakozás terén, és a szállodaipar is sokkal szerteágazóbb. Agadír inkább a csoportos üdültetésre specializálódott.

Marokkó nyitott, vendégszerető és biztonságos

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a Marokkóba látogatók körében az utazók mindegyik típusából akad, mégis talán a marokkói kultúra és történelem iránt érdeklődők száma a legmagasabb. Rendkívül vonzó számukra, hogy a királyság, bár muzulmán ország, mégis nyitott és vendégszerető. Éppen ezért a hagyományokra épülő, a helyi értékeket bemutató turizmus kiemelkedik a magyarok érdeklődési köre közül. Természetesen a sivatag és az óceán szépsége is mindig elbűvölő, de valamelyest rövidebb ideig érinti meg az ide látogatókat – fejti ki a nagykövet.

Mire ügyeljünk?

Marokkó Európa közelsége miatt szinte teljesen megfelel az európai elvárásoknak, rendkívül biztonságos ország. Különös óvintézkedés nem szükséges, ugyanakkor javaslom a konzuli védelemre történő regisztrálást, amely bármilyen problémás helyzetben rendkívül hasznos lehet, főleg akkor, ha Marokkó háttérországába utazik valaki. Külön, az európai körülményektől eltérő oltás és vakcina nem szükséges. Az országban a csapvíz minősége jó, de az Európából érkező turistáknak inkább a palackozott víz fogyasztását javaslom - hívja fel az ide utazók figyelmét Tromler Miklós.
Ezen kívül figyelni kell a helyi kultúra sajátosságaira, főleg a Ramadán ünnepe alatti szokásokra. Annak ellenére, hogy Marokkó nyitott és modern muzulmán ország, a helyi kultúra és szokások betartása célszerű. A nagykövetség honlapján (rabat.mfa.gov.hu ) számos hasznos tanács olvasható. Összességében mind az egyéni, mind a szervezett utazások formája ideális lehet, ez az utazó igényeitől függ – fűzi hozzá.

Marokkó minden szeglete új csodákat rejt

Aki teheti, az legalább 10 napra utazzon Marokkóba és az elbűvölő természeti adottságait is csodálja meg, mert az ország minden egyes régiója más és más kulturális, kulináris, emberi szokásokat, hagyományokat rejteget. (Ilyenek például az Atlasz hegység, Merzouga és Ouarzazate a sivatag, Saidia a mediterrán tengerpart, Essaouira a nyugodt halászváros is).
Létrehoztunk egy Facebook csoportot Marokkóban üdülő Magyarok (www.facebook.com/groups/mindenamimarokko/) címmel – mondja a nagykövet -, ahol hasznos információkkal gazdagodhatnak a Marokkóba látogatók, illetve csoporttagként kérdésekre válaszolnak az aktív tagok.

Marokkó egész éves desztináció

Marokkó egész évben látogatható. Természetesen vannak régiók, amelyek becsapósak az időjárás tekintetében, így például Marrakech-be a nagykövet nem javasolja a júliusi-augusztusi hónapokat a hőség miatt, valamint a sivatagi utazások során célszerű elkerülni a téli hónapokat, mert az este és a hajnal rendkívül hideg, annak ellenére, hogy nappal akár 22 fok is lehet. A két ország kapcsolatait tekintve mindenképpen, látható, hogy a mostani megugrás is óriási előnyökkel jár turisztikai, kulturális és üzleti tekintetben is. Dolgozunk azon, hogy további járatok megnyitása is megvalósuljon – zárja gondolatait Tromler Miklós.

Tengerparti pihenés kultúrával és vibráló egzotikummal fűszerezve

Adel El Fakir kérdéseinkre válaszolva elmondja: mindkét társaság télen-nyáron hetente kétszer repül az országba, így nagyszerű lehetőséget teremtenek a magyarok számára akár csak egy hosszú hétvégi Marrakech-i városlátogatásra, ahol egy teljesen más világ fogadja az érkezőt.
Ez a város minden utazó igényét teljes mértékben kielégíti, legyenek azok nászutasok, családosok, nyugdíjas vagy csoportos utazók. Az egész évben napsütötte Marrakech épületei között nyüzsgő piacokat (souk), számos történelmi műemléket, fürdőket és hammamokat, éttermeket, golfpályákat, szórakozóhelyeket találunk, és itt a híres Jemaa el-Fnaa évszázados piactere is a jellegzetes ételstandjaival, utcai gyorsételeivel.
A magyarok körében nagyon kedveltek a királyi városokat bejáró (Marrakech, Essaouira, Casablanca, Rabat, Meknes and Fez) körutak – mondja a szakember -, mert ezeken szinte egész Marokkót megismerhetik a résztvevők. A körút során felfedezik az ország gazdag kulturális örökségeit, ókori városait, a berber kastélyokat, a kasbákat, a történelmi óvárosokat, a medinákat és változatos tájainak szépségét. A medinákban kézművesekkel és kereskedőkkel teli piac, hagyományos marokkói ízek és illatok fogadják a látogatót, ez az a hely, ahol mindenki vendég egy helyi mentateára.

Az ország északi részén Tangiertől Saadia-ig 500 kilométeren keresztül nyúlik el Földközi-tenger, míg nyugaton 2500 kilométer hosszan az Atlanti-óceán partja várja a fürdőzés szerelmeseit. Az aktív kikapcsolódást kedvelők a hegyekben túrázhatnak, síelhetnek, a tengeren szörfözhetnek vagy akár vízisízhetnek az óceánban.
A turisztikai hivatal vezetője azt tanácsolja azoknak a magyaroknak, akik még nem jártak az országban, hogy hosszabb utazásukat utazási irodán keresztül szervezzék, a kultúrát kellemes tengerparti pihenéssel kombinálva. Adel El Fakir igazgató további forgalomnövekedésre is számít, hiszen Varsóba kihelyezett turisztikai képviseletük jelenleg is az ország népszerűsítésén dolgozik Kelet-Közép-Európában, illetve további szoros együttműködéseket terveznek itteni utazásszervezőkkel és légitársaságokkal.